Abilabb

Abilabb är en sommarkurs i naturvetenskaper och teknik för gymnasieelever. Kursen har ordnats i Åbo i nästan 30 år. År 2020 erbjuds kursen virtuellt pga. det rådande coronavirusläget!

En plansch med information om Abilabb. Samma information finns i texten nedan.

Virtuell sommarkurs i naturvetenskaper och teknik med e-demonstrationer, online-lektioner och videoguidning, 3-7 augusti! Den virtuella kursen kommer bland annat att erbjuda föreläsningar av Åbo Akademis professorer och övriga forskare, virtuella demonstrationer, övningar och rundvandringar. Nytt för i år är att vi erbjuder kursen i två versioner, hel- och halvkurs.

Förkunskapskrav:   motsvarande minst två kurser i kemi.
Varianter: helkurs (35 h, inkl. uppsatser) + halvkurs (15 h).

Anmälan: Är öppen under sommaren via länken http://tiny.cc/abilab.
Info: Anna Fogde, Åbo Akademi [anna.fogde@abo.fi].

RAYS

Rays är en svensk sommarforskarskola för unga talanger som drömmer om en framtid inom forskning. Målgruppen är elever som läser andra året på gymnasiet och har ett brinnande intresse för naturvetenskap, matematik och teknik. Sommarforskarskolan håller på i fyra veckor och under den tiden får deltagarna möjlighet att fördjupa sig inom sitt specifika intresseområde och får forska med en personlig mentor vid sin sida. Vetenskapliga forskningsprojekt blandas med intressanta föreläsningar, studiebesök och andra spännande samt sociala aktiviteter.

Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland (STV) och Skolresurs samarbetar med RAYS och under de senaste åren har det funnits möjlighet för ett par finländska elever att delta. År 2020 ställdes RAYS tyvärr in pga. situationen med coronaviruset.

Sommaren 2019 deltog finländska Clarissa Forsström i forskarskolan. Om Clarissas upplevelser kan du läsa genom att klicka här.

Mer information på RAYS-hemsida på adressen: www.raysforexcellence.se/