Skolresurs populära, avgiftsfria webbinarier fortsätter på våren.

Först ut var ett webbinarium under ledning av PeM Jan Holmgård, där vi fokuserade på rymden. Jan jobbar som lärare i Sursik skola i Pedersöre och är en av upprätthållarna av bloggen EduGalaxen.

Webbinariet “”Astronomi – från klassrum, balkong och fåtölj” ordnades onsdagen den 27.1 kl. 15.15-16.15. Målgrupp är grundskolans lärare. Under webbinariet diskuterades bl.a. följande frågor:

  • Vad kan vi lära oss bara genom att, med blotta ögat, iaktta natthimlen och anteckna?
    Anteckna kan vi också göra med kamera – t.o.m. mobilens.
  • Vilka missuppfattningar nu, och i historien, kan korrigeras genom att tänka efter en gång till?

Astronomin är ett utmärkt verktyg för att synliggöra vetenskap. Här är det lätt att se att forskning tar tid och att se hur ny teknologi och nya upptäckter föder nya frågor och skrotar tidigare uppfattningar. Vår samlade kunskap lever vidare.


FM Nina Aspegrén håller webbinariet “Stimulerande mattelabbar med vardagligt material” torsdagen den 18.3 kl. 15.15-16.15. Nina är lärare i Sarlinska skolan i Pargas. Hon har alltid gillat matematik och tycker om att försöka komma på laborativt material samt hur man kan variera undervisningen med olika spel och praktiska övningar. Ta del av Ninas tankar i bloggen Räkna med mig. Målgrupp för webbinariet: Matematiklärare åk 7-9. 

Deltagare rekommenderas att ha följande material till hands under webbinariet: papper (ett A4 vanligt och ett rutigt), 10 spagettin, en handfull makaroner, en ask med tändstickor och en rulle med WC-papper (även hushållspapper duger).  Dessutom behövs sax, penna o klottpapper.


Tisdagen den 30.3 kl 15 talar FD Nikke Palmberg under rubriken “Tidseffektiva lösningar i matematikundervisningen i gymnasiet / fråga censorn”. Nikke är lärare i matematik och fysik vid Vasa Övningsskola och censor i matematik för studentexamensnämnden. År 2012 blev han utnämnd till “SMART Exemplary Educator”. Nikke har en blogg med material i gymnasiets matematik och fysik. Målgruppen för webbinariet är gymnasielärare. 


FD Mats Braskén håller ett webbinarium onsdagen den 5.5 kl. 15.15. Rubriken är “Kan en dator lära sig? En introduktion till maskininlärning och artificiell intelligens”. Mats jobbar som universitetslärare i fysikens didaktik vid Åbo Akademi i Vasa. Målgrupp är alla intresserade (fast webbinariet har en liten slagsida mot matematiken). 

Skolresurs webbinarier fortsätter på våren
Taggar:                                             

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *