OBS! LUMA-dagarna 2020 är tyvärr inhiberade pga. situationen med covid-19

De riksomfattande LUMA-dagarna 2020 ordnas vid Aalto-universitetet på Otnäs campus i Esbo den 3-5.6.2020. LUMA-dagarna är en unik möjlighet att träffa kolleger från hela Finland, inspireras och ta del av ny kunskap. År 2020 finns det program även på svenska. Det kommer bl.a. att finnas möjlighet att:

bekanta sig med Escape rooms och få handledning i hur man kan använda dem i biologi- och/eller geografiundervisningen
jobba med jordobservationer via satelliters sensorer
fundera på hållbar utveckling i undervisningen och konkreta aktiviteter
delta i en workshop med temat “Jag är klar! Vad nu?”En aktuell fråga är hur man som matematiklärare kan bemöta elever med stor inlärningspotential och hur man kan differentiera undervisningen. Under workshopen kommer deltagarna tillsammans att diskutera vad eleverna kan behöva, vilket stöd lärarna eventuellt kan vara i behov av samt hur man inom matematiken kan stimulera elever med stor inlärningspotential.

Målgruppen för evenemanget är bland annat lärare i matematik, naturvetenskaper (omgivningslära samt biologi, fysik, geografi och kemi), informationsteknik och teknologi, dvs. LUMA-ämnen, på alla stadier från småbarnspedagogik till universitet, samt forskare, lärarstuderande och -utbildare inom dessa områden. Själva evenemanget är avgiftsfritt.

Skolresurs ersätter resa och logi för en representant från varje enhet som är med i LUMA2020-projektet.

Förutom bl.a. workshops kommer det även att ordnas föreläsningar, där en föredragshållare kommer att vara Emma Frans från Sverige. Emma Frans föreläser fredagen den 5.6 kl. 9-10.

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. I sociala medier har hon lyckats skapa sig en stor plattform genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedla kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. År 2017 gav Emma Frans ut boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams, som på ett pedagogiskt sätt lär läsaren hur man navigerar genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsågs även till Årets folkbildare 2017.

Sommaren 2019 var Emma även sommarpratare och berättade då om vetenskap, vikten av att stanna upp och tänka till, och om att du inte kanske alltid är så smart som du tror att du är. Lyssna på Emmas sommarprat: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319466?programid=2071

Läs mer om de riksomfattande LUMA-dagarna: https://www.luma.fi/sv/dagarna-2020/

Bild och information om Emma Frans: https://www.emmafrans.se/about/

LUMA-dagarna år 2020 är inhiberade

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *